top of page

Michelangelo - Yaşarken Yaşamöyküsü Yazılmış İlk Sanatçı

Güncelleme tarihi: 31 Ağu 2023


sanatçı, ressam

Michelangelo, (d. 6 Mart 1475, Caprese, Floransa Cumhuriyeti-ö. 18 Şubat 1564, Roma) İtalyan Rönesans ressamı, heykelcisi, mimarı ve şairi. Çalışmaları ve kişiliğiyle barok sanatı hazırlamış, Avrupa sanatını yönlendiren az sayıdaki sanatçıdan biri olmuştur. Döneminin eğilimi uyarınca birkaç sanat dalında birden ürün vermesine ve en ünlü yapıtlarından birinin Sistine Şapeli tavan resimleri olmasına karşın, kendini her zaman bir heykelci olarak nitelemiştir.


heykel bölümü

Michelangelo 13 yaşında sanat eğitimi görmek üzere Floransa’nın önde gelen ressamı Domenico Ghirlandaio’nun yanına verildi. O sırada kentin yöneticisi olan Lorenzo de’Medici, yeteneğini sezerek onu koruması altına aldı. 1494’te Medicilerin yönetimden uzaklaştırılmasından kısa süre önce Floransa’dan ayrıldı.


Michelangelo, ününü pekiştirecek olan “Davud”u (1501-04 Floransa Akademisi) yapmaya başladı. Heykel Rönesans’ın güzellik idealini en iyi yansıtan yapıtlardan biri oldu. Papa II. Julşus’un onu Roma’ya çağırması, Floransa’da başladığı işlerin sonunu belirledi. Michelangelo daha sonra da Sistina Şapeli’ndeki tavan resimlerinin (1508-12) yapımına başladı. Kitabı Mukaddes’ten aldığı konuları buraya işledi. Bunların arasında insanın yaratılışı, Adem’in Cennet’ten kovuluşu, Nuh tufanı gibi çeşitli peygamberlerin, azizlerin masallarını anlatan sahneler vardı. Bu büyük yapıt dört yıl gibi bir süre içinde bitirildi.


Michelangelo daha yaşadığı dönemde çağının en büyük sanatçısı olarak benimsenmiştir. Avrupa sanatını etkilemiş olmasına karşın doğrudan izleyicisi azdır. Maniyeristler onun ortaya attığı bazı konuları ileri götürmüşlerdir. Michelangelo’nun ünü, yaşamı ve yapıtlarıyla ilgili bilgisi ve belgelerin titizlikle saklanmasına yol açmıştır. Michelangelo daha yaşarken yaşamöyküsü yazılmış ilk sanatçıdır.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page