top of page

Resim Sanatının Temeli

Güncelleme tarihi: 31 Ağu 2023

Desen, resim sanatının temelidir. Resim öğrenimi, desen çizmekle başlar. Renkler, ışık ve gölgeler, tablonun genel yapısı, tertip ve kompozisyonu bu temel üstüne kuruludur. Çizgi yapısı iyi tasarlanmamış, iyi kurulmamış bir eser, temelsiz bir yapı, iskeletsiz bir beden gibidir. Desen sistemi bozuk olan bir tablo ne kadar güzel renklerle bezenirse bezensin, desteksiz ve sağlam bir temelden yoksun demektir.



temel sanat eğitimi

Plastik sanatlarda olduğu kadar, mimarlık ve süsleme sanatlarında da her tasarı desenle başlar. Tablosunun şemasını kuran ressam, yapısının projesini tamamlayan mimar, hatta vücuda getirmek istediği heykelin genel karakterini düşünen heykeltıraş çalışmalarına çizgiyle başlar. Ondan ötürü sanat çabasının başlangıcı desen, çizgidir.


Ancak çizgi, tek başına ifade aracı olarak ele alındığında, doğadaki bolluktan ne kadar yoksun olduğu görülür. Doğada ışıklar ve gölgeler vardır, eşyanın kabarıklığı, yuvarlaklığı vardır, doğada renkler vardır.


Çizgi, bütün bu elemanlardan yoksun olmakla beraber, doğayı olanca zenginliğiyle canlandırarak ve bize ışık - gölgeyi ve rengi aratmayacak kadar cömerttir.





579 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page