top of page

Yaratıcı Drama ile Oyun ve Empati

Güncelleme tarihi: 31 Ağu 2023

Çocuklar, taklit ederek bedenlerini kullanmayı ve iletişim kurmayı öğrenirler. Bu nedenle oyun ve sanat, bir çocuğun eğitimi, gelişimi ve kendini keşfetmesi için en iyi yöntemdir. Drama ise çocuklarımızın hayal güçlerini geliştiren, kendisini ve hayatı tanımalarını sağlayan bir öğrenme aracıdır. Oyun ve doğaçlamalara dayanan yaratıcı drama, çocuklarımızın sosyal iletişimini güçlendirirken hayata uyum sağlamalarını da kolaylaştırmaktadır.

çocuk sanat atölyesi

Özellikle 7–9 yaşları arasında çocuklar için önemli bir dönemdir. Drama eğitimi kaç yaşında başlar sorusuna bu yaş aralığını da cevap olarak gösterebiliriz. Drama eğitimi bu yaş aralığında da başlanabilir. Fiziksel güvenin oluşmaya başladığı bu dönemde drama eğitimi, çocukların özel ilgi alanlarını bulmak için önemli bir araç olmaktadır.


10-12 yaş aralığı çocukların sosyalleşme sürecine önem verdikleri bir dönemdir. Bu yaş aralıklarındaki çocuklar iyi ve kötüyü, gerçek ya da yanlışı kendileri arayıp karar vermeye çalışırlar. Drama eğitimi bu noktada çocukların genelleme ve kalıp düşünceler oluşturmasına engel olacaktır.


Çocuk oyunda yenmeyi, yenilmeyi, başarmayı başaramamayı öğrenir. Güçlü yetişkinliğin yolunun mutlu çocukluktan geçtiği yadsınamaz. Bu yüzden küçükken oyunda kişilikleri gelişen çocukların geleceğin mutlu yetişkinleri olacağını söyleyebiliriz.


Kural ve zorunluluklardan arınmış yaratıcı drama etkinliklerinde herhangi bir başarı beklentisi yoktur. Çocuk bu etkinlikler esnasında eleştirilme kaygısından uzaktır, olabildiğince özgür bir hareket ve üretim alanına sahiptir. Bu sayede sınırsız bir yaratıcılığa ve kendini ifade etme imkanına kavuşur.


Ayrıca arkadaşlarıyla etkileşim halinde kaldığı drama etkinlikleri sayesinde birlikte hareket etmeyi, iş birliği yapmayı ve paylaşmayı öğrenir. Kendini karşısındakinin yerine koymayı deneyimleyerek empati becerilerini geliştirir.



211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page